محاسبه و بهینه سازي فرمولاسیون تغذیه گیاهان در گلخانه هاي هیدروپونیک
خدمات فنی مهندسی و مشاوره
معرفی
به دلیل محدودیت شدید منابع آب کشور و ضرورت تامین امنیت غذایی کشور، در دهه اخیر توسعه تولید بخشی از محصولات
کشاورزي به روش گلخانهاي به یکی از راهبردهاي مهم وزارت کشاورزي و دولت تبدیل شده است. درصنعت گلخانه، تولید به روش هیدروپونیک داراي بیشترین مزیت (حداکثر تولید ارزش افزوده بهازانهادههايمصرفیبهویژهآب) است. درعین حال،این روشدارايمحدودیتهایینظیردانش فنی و تخصصموردنیازبرايمحاسبه فرمولاسیون محلول غذایی، کنترل رژیم آبیار و کنترل عوامل اقلیمی است. قلب سیستم تولید به روش هیدروپونیک محلول غذایی است که در اختیار گیاه قرار میگیرد. محلول غذایی از انحلال انواع متعددي از نمکهاي (کودهاي) شیمیایی در آب تولید میشود. این محلول باید داراي عناصر غذایی کلسیم، منیزیم، آمونیم، پتاسیم، نیترات، فسفات، سولفات، آهن، مس، منگنز، روي، بور، کلر و مولیبدن باشد. غلظت هر یک از این یونها باید به گونهاي باشد که در عین حال که نیاز گیاه را براي حداکثر تولید تامین میکند موجب سمیت براي گیاه نشود. علاوه بر غلظت، نسبت یونها نیز باید به گونهاي تنظیم شود که گیاه بتواند از هر یک از آنها به مقدار مناسب جذب کند. چنانچه نسبت یونها درست تنظیم نشود جذب یک یون ممکن است از جذب یونهاي دیگر ممانعت محیط نیز باید به گونهاي تنظیم شود که گیاه بتواند مقدار کل مورد نیاز از هر یک از (pH) و واکنش (EC) کند. همچنین غلظت کل یونها رابراي حداکثر تولید جذب کند. لذا در تهیهی کل محلول غذایی تمام نکات فوق باید همیشه و به صورت همزمان رعایت شود. علاوه بر این آب خام مصرفی که معمولا از منابع زیر زمینی تهیه میشود داراي یونهاي غیر غذایی نظیر سدیم و بیکربنات است و ممکن است داراي مقادیر بالاتر از حد مجاز بعضی از یونهاي غذایی نظیر کلرید نیز باشد. ازطرف دیگر، غلظت و ترکیب یونی فرمول غذایی تابع نوع گیاه، رقم گیاه، مرحله رشد گیاه، کیفیت آب آبیاري، سیستم آبیاري، شرایط اقلیمی، نوع وکیفیت مواد شیمیایی قابل دسترس در بازار و نوع بستر کشت نیز است.
لذا براي حداکثر سازي تولید وبهرهوري، علاوه بر محاسبه فرمول پایه، متناسب با عوامل موثري که ذکر گردیدند، فرمولاسیون غذایی باید در فواصل زمانی کوتاه تصحیح و بهینه شود. انجام دادن همزمان این محاسبات پیچیده و نیازمند داشتن الگوریتم و
دانش فنی است که کاملا کسب شده و بوسیله شرکت دانش بنیان توسعه فناوري آبکشت آویسا از شرکتهای دانش بنیان دانشگاه تربیت مدرس توسط ارائه دهنده محصول، به جامعه هدف که تولیدکنندگان محصولات کشاورزي به روش هیدروپونیک هستند، هم اکنون درحال ارائه است.
دستاوردها و نتایج
افزایش کمیت و کیفیت تولیدات گلخانهاي
کاهش مصرف آب به ازای واحد تولید محصولات کشاورزي
کاهش مصرف کودهاي شیمیایی به ازای واحد تولید محصولات کشاورزي
کاهش ضایعات زیست محیطی
کاهش مصرف سموم کشاورزي ناشی از بهبود تغذیه گیاهان
تولید محصولات کشاورزي سالمتر
سازمانها و شرکتهای مخاطب
ویژگیها و مزایا
صلاحیتها و توانمندیهای دانشگاه
شرکت دانش بنیان توسعه فناوري آبکشت آویسا یکی از چند شرکت دانش بنیان دانشگاه تربیت مدرس است. از زمستان سال 1395، خدمات شرکت آویسا درحال ارائه است و تاکنون به بیش از 45 گلخانه کشورخدمات ارائه شده است.
شرکت آویسا علاوه بر دانش فنی موردنیاز براي محاسبه و بهینهسازي فرمولاسیون تغذیه گیاهان، داراي آزمایشگاه کاملا تخصصی براي آنالیزهاي مورد نیاز صنعت تولید محصولات کشاورزي به روش هیدروپونیک است. این آزمایشگاه، همچنین توانمندي کاملی براي آنالیز و پایش کیفیت آب براي مصارف شرب،کشاورزي و صنعت را دارا میباشد.